Початок літа метеликів першого літнього покоління спостерігається у травні – червні, у південних районах ареалу – з кінця квітня. Масовий літ починається за температури повітря +16–17℃ і триває до 20 днів. Тривалість життя метелика озимої совки коливається від 5 до 25 днів, максимально – 35–40 днів. Яйце. Ембріональний розвиток за температури +29–30℃ триває 3–5 діб. За +10–12℃ – до 24 діб. Для розвитку яєць потрібна сума ефективних температур 60–65°. При високих температурах ґрунту та повітря яйця гинуть. Личинка (гусениця) проходить шість вікових груп. Оптимальні умови розвитку I віку: температура +16–30℃, відносна вологість повітря 75–100 %. Лялечка. Гусиниці, що перезимували, піднімаються у верхні шари ґрунту, де заляльковуються в гладкостінній печерці. Лялечки розвиваються 25-35 днів. Гусениця літнього покоління, закінчивши харчування, влаштовує у ґрунті на глибині 1–6 см земляну печерку та перетворюється на пронімфу. Через 2-10 днів пронімфа трансформується в лялечку. Літні лялечки розвиваються за 11-14 діб. Фаза пронімфи найбільш ксерофільна, і висока вологість впливає на неї негативно. Імаго. Метелики другого покоління літають із середини липня до середини вересня.
Зимує шкідник у ґрунті на великій глибині, а при прогріванні її навесні до 10℃ гусениці мігрують у верхні шари. Через 3–4 тижні починається літ метеликів. Чим оптимальніші умови сезону (температура 15–30℃, вологість повітря 50–80%), тим більша плодючість метеликів. За вегетаційний сезон може бути від 1 до 4 поколінь шкідника.
Шкідливість озимої совки дуже велика. Одна гусениця першого покоління за одну ніч може знищити 10-15 рослин. Картопля: Сам метелик совки шкоди рослині не завдає, збиток завдають гусениці — при високій їхній чисельності пошкодженість врожаю досягає 50%. У фазу появи сходів гусениці підгризають паростки картоплі на рівні ґрунту, і стебла або ціла рослина гинуть. У період формування-росту бульб гусениці пошкоджують бульби — а це і втрата товарності, і можливість зараження вторинними інфекціями.
Озима совка є багатоїдним шкідником, який пошкоджує понад 50 видів сільськогосподарських культур, включаючи озимі зернові (пшеницю, жито), кукурудзу, соняшник, буряки (цукрові), ріпак, бавовник, овочі та бобові. Гусениці підгризають стебла на рівні ґрунту, що призводить до в'янення та загибелі молодих рослин і сходів.
Період активності: протягом усього періоду вегетації.