Промисловий сектор Приватний сектор
Контакти
Зворотний зв’язок
Питання та відповіді
Доставка та оплата
logo
Каталог
Підібрати насіння
Вхід/Реєстрація
0 0 ₴
logo
0 0 ₴
Вхід/Реєстрація
ЗЗР
Інсектициди
Гербіциди
Фунгіциди
Біофунгіциди
Ретарданти
Біостимулянти та мікроелементи
Протруйники
Родентициди
Насіння
Соняшник
Кукурудза
Довідник
Шкідники
Бур’яни
Хвороби
Новини та Акції
Новини
Акції
Підібрати насіння
Не знайшли бажаного? Спробуйте в іншому секторі
Приватний
Контакти
Зворотний зв’язок
Питання та відповіді
Доставка та оплата
Довідник
Хвороби
Піренофороз (жовта плямистість) злакових
Про проблему
Симптоми
Джерело зараження
Умови
Наслідки
Заходи боротьби

Піренофороз (жовта плямистість) злакових

Хвороби
Pyrenophora tritici-repentis
Рекомендовані препарати
ЗЗР
Альто® Супер
Фунгіцид
ЗЗР
Елатус® Ріа
Фунгіцид
ЗЗР
Магнелло®
Фунгіцид
ЗЗР
Міравіс® Нео
Фунгіцид
Основні характеристики
Родина Плеоспорові (Pleosporaceae)
Біологічна група Грибкові захворювання
Симптоми

Піренофороз (жовта плямистість) в основному вражає пшеницю та деякі дикорослі злаки, хоча може рідко зустрічатися і на ячмені та житі.

Навесні під час дощів дозрілі аскоспори вистрілюються на відстань близько 15 см і потрапляють на молоде листя пшениці, де проростають і ініціюють первинну інфекцію. Зараження протікає успішно за наявності періоду підвищеної вологості протягом 6-48 годин. Симптоми хвороби проявляються через 5-7 діб після зараження. Спочатку з'являються дрібні темно-коричневі плями з жовтим ореолом. На чутливих до хвороби сортах пшениці плями досягають розміру 1-5 см; вони мають форму еліпса і світло-коричневе забарвлення, іноді приймають ромбоподібну или чечевицеподібну форму, зазвичай облямовані зоною хлорозу. На листках рослин, що мають стійкість до хвороби, плями розростаються незначно або залишаються без змін, особливо на прапорцевому листку. Може викликати ураження колоскових лусок. На різних сортах пшениці симптоми можуть варіювати; зона хлорозу може бути великою або взагалі відсутня. Наявність в центрі плями темно-коричневої точки надає йому вид очей.

Джерело зараження

Основними джерелами зараження піренофорозом є рослинні рештки (насамперед стерня), інфіковане насіння та ґрунт, а також бур'яни. Гриб зберігається на уражених рештках, де навесні формуються сумки зі спорами, які потім потрапляють на молоде листя пшениці та ініціюють первинну інфекцію.

Оптимальні умови для епіфітотії - температура 24-27 ℃, вологість повітря 90-98%.

Умови

Тривалість зволоження при зараженні стійких сортів 24-48 годин, среднестійких - 14-18 годин, для сприйнятливих сортів - менш 12.

Наслідки

Втрати врожаю від 20 до 70% врожаю.

Заходи боротьби

Сорти з підвищеною стійкістю до захворювання. Ретельне знищення пожнивних залишків. Дотримання сівозміни. Здоровий насіннєвий матеріал. Обробка посівів фунгіцидами.

Контактна інформація
+38 (044) 494 17 71/0 (800) 50 04 49
(безкоштовно зі стаціонарних телефонів в межах України)
+38 (044) 494 17 70
(факс)
shop@syngenta.in.ua
03022. м. Київ, вул. Козацька, 120/4
Промисловий сектор
ЗЗР Насіння Довідник Новини та АкціїПослуги
Приватний сектор
Насіння Довідник Новини та Акції Послуги
Корисне
Питання та відповіді Доставка та оплата Правила користувача Політика конфіденційності Оферта Політика Cookies Про компанію
© 2025 Syngenta group - All rights reserved.
Developed by
Кошик0
img
Ваш кошик порожній

Додайте товар, щоб оформити замовлення.

Каталог ЗЗР Каталог Насіння
Видалити товар?
Після цього його буде видалено зі списку замовлення.
Скасувати Видалити
Очистити кошик?
Усі товари буде видалено зі списку замовлення. Ви впевнені?
Скасувати Очистити
Зворотний зв’язок
Файли  Не обов’язково
Назва файла
Перетягніть файл сюди або натисніть, щоб вибрати його з пристрою.
Натисніть, щоб вибрати файл з пристрою.
Я погоджуюсь з правилами користувача та політикою конфіденційності
Зберегти товар у обране?
Зареєструйтесь або увійдіть у свій акаунт, щоб додавати товари в обране, швидко знаходити їх і оформлювати покупки зручніше.
Зареєструватись Увійти

Для користування сайтом оберіть бажаний вид пакування

Ви зможете змінити вид пакування у будь-який момент на сайті тут.

Промисловий сектор
Великі фасування для агропідприємств і фермерських господарств.
Приватний сектор
Невеликі фасування, зручні для домоволодінь і приватних землевласників.