
Ігор Ковальчук, канд. с.-г. наук, доцент, керівник групи технічної підтримки насіння кукурудзи
Головне завдання агронома — отримати високий урожай якісної продукції при значній окупності затрат на вирощування культури.
На що ж передусім потрібно звертати увагу при виборі насіння кукурудзи для досягнення поставленої мети?
Високоякісне насіння є передумовою стійкості рослин до несприятливих чинників зовнішнього середовища і однією з важливих проблем сільгоспвиробництва, що зумовлює підвищення попиту на гібриди кукурудзи з комплексом таких цінних ознак, як урожайність, стабільність, якість. Хотілося б зауважити, що, за результатами оцінки генетичної чистоти гібридів кукурудзи компанії «Сингента», Україна визнана виробником високоякісного насіння, яке експортується на європейський сільськогосподарський ринок.
Адаптивна здатність гібридів до несприятливих чинників зовнішнього середовища — одна з важливих проблем агровиробництва. Для одержання високих і стабільних урожаїв кукурудзи в кожному господарстві ТОВ «Сингента» пропонує спектр гібридів, які мають різноманітний тип реакції на мінливість умов середовища, зокрема:
інтенсивного типу (для одержання максимальних урожаїв на підвищеному агрофоні): СИ Памплона, Спектрал, СИ Топаз і новинка 2025 року СИ Артос (ФАО 370);
помірно інтенсивні (середньопластичні), що вирізняються широким адаптивним потенціалом (для отримання відносно стабільних урожаїв у мінливих погодних умовах): СИ Інвіктус, СИ Пандорас, СИ Амфора (використання на біогаз, силос, зелений корм), СИ Еленор (ФАО 300) та нещодавня новинка СИ Фігура (ФАО 270);
високостабільні (для одержання гарантованого врожаю в умовах недостатнього вологозабезпечення та поживного режиму віднесено СИ Амбадор і низку гібридів бренду Артезіан™).
Варто нагадати, що Артезіан™ передбачає створення і впровадження в сільгоспвиробництво нових гібридів кукурудзи з високим генетичним потенціалом урожайності й стабільності в умовах мінливих метеорологічних чинників.
Гібриди кукурудзи цієї генетики (СИ Шикарі, СИ Феномен, СИ Фрегат, СИ Фортаго, СИ Чорінтос, СИ Скорпіус та новинки СИ Олівія (ФАО 260), СИ Гранаріс (ФАО 300) і СИ Електрон (ФАО 320)) мають підвищений рівень адаптивності внаслідок оптимізації обмінних процесів в умовах недостатнього вологозабезпечення. Це стало можливим завдяки поліпшеному механізмові терморегуляції рослин, що забезпечує зниження ризику стресу протягом критичних фаз розвитку рослин і втрати врожаю. Підвищена ефективність використання вологи гібридами бренду Артезіан™ сприяє максимальному розкриттю потенціалу врожайності в лояльних умовах і має перевагу перед конкурентами за умов стресу.
Стійкість проти ураження хворобами. Впродовж періоду вегетації, навіть і при зберіганні, кукурудзу уражують понад 100 видів грибів та бактерій, деякі вірусні й мікоплазмові хвороби. На поширення збудників захворювань кукурудзи та їх чисельність дуже впливають ґрунтово-кліматичні умови.
Одним із першочергових заходів захисту від основних хвороб кукурудзи є використання гібридів, стійких до:
гельмінтоспоріозу, пухирчастої та летючої сажок (СИ Шикарі, СИ Амбадор, СИ Фортаго, СИ Памплона, СИ Енермакс, СИ Амфора, СИ Фігура і СИ Топаз);
кореневих і стеблових гнилей, пухирчастої сажки, гельмінтоспоріозу, іржі (СИ Інвіктус, СИ Амфора, СИ Феномен, СИ Пандорас, СИ Олівія, СИ Чорінтос, СИ Скорпіус, СИ Гранаріс, СИ Електрон).
Холодостійкість. Посів холодостійких гібридів можна проводити на 10–15 днів раніше оптимального строку при температурі ґрунту 6–8 ⁰С. Це дає змогу отримати сходи на 5–7 днів раніше, ніж у нехолодостійких, навіть у роки з недостатньою сумою активних температур. Таким чином, з’являється можливість збільшити фазу активного фотосинтезу, за якої в рослині інтенсивно накопичується органічна речовина (наприклад у СИ Пандорас і СИ Чорінтос).
Отримання більш ранніх сходів та швидший розвиток рослин у холодостійких гібридів дозволяють підвищити врожайність зерна і/або силосної маси (СИ Амфора), особливо в ті роки, коли друга половина вегетації проходить у посушливих умовах.
Посухостійкість. Посуха є одним із основних чинників, що лімітують розвиток кукурудзи в Україні. Більш небезпечна комбінована посуха, коли нестача води у ґрунті збігається з впливом сухого жаркого повітря. Стійкість гібридів кукурудзи до посухи визначається зміною врожайності зерна, на яку опосередковано чи безпосередньо впливають різні морфологічні й біологічні ознаки.
Генетично покращений рівень посухостійкості гібридів кукурудзи (СИ Шикарі, СИ Інвіктус, СИ Феномен, СИ Фрегат, СИ Фортаго, СИ Олівія, СИ Чорінтос, СИ Скорпіус, СИ Гранаріс) створений клопіткою працею селекціонерів і науковців компанії «Сингента» й обумовлений комплексом морфобіологічних ознак, які дають змогу підтримувати на належному рівні обмінні та ростові процеси рослини в посушливі періоди вегетації.
Схильність до двокачанності. Численні дослідження, проведені в Україні та в інших країнах, свідчать про певні переваги генотипів, для яких характерна така ознака. Це пояснюється тим, що в несприятливих умовах вирощування такі гібриди хоч і не утворюють два качани, проте мають значно менше безплідних рослин, а при оптимальному балансі поживності ґрунту, вологозабезпеченості та густоти стояння рослин усі гібриди компанії «Сингента» здатні формувати два господарсько-придатні качани.
Швидка вологовіддача. Велике значення для впровадження енергоощадних технологій вирощування кукурудзи відіграють гібриди зі швидкою втратою вологи зерном (у своїй групі стиглості) під час дозрівання: СИ Шикарі, СИ Феномен, СИ Амбадор, СИ Фортаго, СИ Фрегат, СИ Скорпіус, СИ Чорінтос, СИ Фігура і СИ Електрон. Ця особливість гібридів дозволяє проводити збирання з одночасним обмолотом качанів та знизити витрати матеріально-грошових ресурсів на післязбиральну доробку зерна.
Отже, чітка уява про покращений морфолого-фізіологічний тип рослин і з’ясування біологічних причин, які лімітують їхню продуктивність у певних умовах середовища, сприяють підвищенню ефективності використання гібридів кукурудзи від «Сингента». Висококваліфіковані фахівці компанії за необхідності допоможуть вам обрати оптимальний набір гібридів, щоб раціональніше використовувати наявні ресурси і підвищувати окупність вирощування кукурудзи.