
Ранньовесняні заморозки, які припали на цвітіння кісточкових культур, внесли корективи у вирощування фруктів. Як результат — зменшення врожаю та високі ціни на ці смачні плоди. З яблуками і грушами ситуація склалася дещо інша. І хоч пошкодження квіток заморозками становило 20–30 %, це не вплинуло на кількість урожаю, а в деяких господарствах навіть потребувало додаткового прорідження зав’язі. За прогнозом, 2025 рік покаже на 20 % перевиробництво яблук у світі, а це, своєю чергою, позначиться на експортній ціновій політиці, відповідно, ціна буде не такою високою, як у 2024 році. Однак можливість заробити в господарства є, якщо зробити ставку на якість, адже якісні плоди продати завжди легше, ніж пошкоджені хворобами чи шкідниками. Здавалося б, плоди вже зібрані й покладені на зберігання, але при відкритті сховища виявляється, що частина цих фруктів зіпсовані різними хворобами. І проблема не в РГС (регульоване газове сховище), а в тому, що існують хвороби, які проявляються в період зберігання плодів навіть за низьких температур.
Гнилі в період зберігання

Для запобігання розвитку цих хвороб у сховищі потрібно заздалегідь провести обробки саду, які повинні включати в себе ефективні фунгіциди. Також необхідно визначитися з терміном зберігання, оскільки від цього залежить і схема обприскувань.
Подовжене зберігання якісних плодів

Проте не тільки хвороби пошкоджують плоди в сховищі, це може бути і яблунева плодожерка третього покоління. Пошкоджувати шкідник починає при сумі ефективних температур (вище +10 °С) більше ніж 1050 °С, що часто збігається з фазою початку дозрівання плодів. Самки відкладають яйця на поверхню плодів, і таким чином заражені плоди можуть потрапляти у сховище, де за сприятливих умов гусениці відроджуються і завдають шкоди. Тобто, плодожерка може пошкоджувати плоди як у саду, так і в сховищі. Для запобігання цьому явищу, рекомендовано проводити обробку препаратом Проклейм® 0,4–0,5 л/га за два тижні до збору врожаю. Звісно, для оптимізації витрат її можна здійснити з рекомендованим вище фунгіцидом у баковій суміші.
Збереження якісного врожаю для реалізації надалі — це ще одна складова успішного ведення бізнесу!
Дмитро Тимошенко, менеджер з технічної підтримки засобів захисту спеціальних культур та винограду, компанія «Сингента»